Ana içeriğe atla

MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLİK HAYATI



İlk Görev Yeri

Mustafa Kemal Harp Akademisi’ni 1905’de kurmay yüzbaşı rütbesiyle bitirerek Makedonya’ya atanmasını beklerken, Meşrutiyet yönetimine yeniden geçilmesine yönelik düşüncelerini yansıtan gazete çıkarma çalışmaları nedeniyle ceza olarak atandığı Şam’da 5. Ordu’da başlamak zorunda kalmıştı.
Şam Günleri
Mustafa Kemal, düşüncelerini uygulamak amacı ile Şam’da” Vatan ve Hürriyet” adı ile bir cemiyet kurmuştu. Ancak çoğunlukla Arapların yaşadığı ve Arap kabilelerinin sık sık isyan çıkardıkları Suriye’de düşüncelerini yaymak için uygun bir ortamın olmadığını gördüğü gibi Osmanlı topraklarında yaşayan herkesi “Osmanlı vatandaşı” düşüncesinde birleştirmeyi hedefleyen “Osmanlıcılık” fikrinin gerçekleşemeyeceğini de görmüştü.


Manastır’a Dönüş
1907’de Kolağası rütbesi ile Makedonya’da 3. Orduya atanan Mustafa Kemal, bundan sonra siyasi çalışmalarını Vatan ve Hürriyet Cemiyeti ile birleştirdiği Aydınlar ve Genç Subaylar tarafından kurulan “İttihat ve Terakki Cemiyeti’nde” sürdürmeye başlamış ise de Ordu’nun siyasetten uzaklaşması gerektiği, II. Meşrutiyet’in ilanından (1908) sonra cemiyetin siyasi partiye dönüşmesi konularında cemiyet ileri gelenleri ile görüş ayrılığına düşmüştü.

31 Mart Olayı
Meşrutiyet yönetimine karşı çıkan 31 Mart İsyanı’nı (13 Nisan 1909) bastırmak üzere Mahmut Şevket Paşa komutasında Selanik’te hazırlanan “Hareket Ordusu’nda” Mustafa Kemal Kurmay Başkan olarak görev almıştı.
Mustafa Kemal düzenin sağlanmasından sonra 1910 yılında Arnavutluk’ta çıkan ayaklanmanın bastırılmasında önemli rol oynadı.
Not: 31 Mart İsyanı Osmanlı tarihinde rejime karşı çıkan ilk isyandır.

Sofya Ateşe Militerliği
İttihat ve Terakki Cemiyeti ileri gelenleri ile düştüğü görüş ayrılığı O’nu askerlik mesleğine daha fazla bağlamıştır.
1910 da Fransa’da düzenlenen Pikardi Manevraları’na seçilen Mustafa Kemal 1912’de Trablusgarp Savaşına katılmıştır. Mustafa Kemal 1913 yılında Sofya Ateşe militerliğine atanmıştır.
I. Dünya Savaşı’nın çıkması ve Mustafa Kemal’in bu savaşa girilmemesi konusundaki uyarılarına rağmen, Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesi üzerine Tekirdağ’ da kuruluş aşamasında olan 19. Tümen Komutanlığı’na atanmış, Arıburnu ve Anafartalar bölgesi komutanı olmuştu.

Trablusgarp Savaşı (1911):
Mustafa Kemal (Gazeteci Şerif Bey adı ile), Enver Bey gibi genç subaylar gizlice Trablusgarp’a giderek halkı örgütlemişler ve İtalyanlara karşı büyük bir direniş başlatmışlardı.
Mustafa Kemal Derne ve Tobruk’ta İtalyanlara karşı önemli başarılar elde etmiş İtalyanların Trablusgarp içlerine girmelerini engellemişti. Binbaşılığa terfi eden Mustafa Kemal, Trablusgarp’ta ilk savaş deneyimini kazanması yanında bu başarıları halk arasında tanınmasını ve gerilla savaşı konusunda da deneyim kazanmasını sağlamıştı.

Balkan Savaşları
Mustafa Kemal I. Balkan Savaşı sırasında Çanakkale ve Gelibolu’nun savunulması amacı ile kurulmuş olan “Akdeniz Boğazı Birleşik Kuvvetler Hareket Şubesi Müdürlüğü’ ne” atandı (1912). II. Balkan Savaşı’nda Edirne’nin geri alınmasında da önemli görev üstlendi.
1913’te Sofya Askeri Ateşeliği’ne atandı.
I. Dünya Savaşı’nın çıkacağını yapılan hazırlıkları hükümete bildirdi. I. Dünya Savaşı başlayınca 19. Tümen Komutanlığı’na atandı.

Çanakkale Savaşı (1915):
Mustafa Kemal’in Arıburnu, Anafartalar, Seddülbahir ve Conkbayırı’nda elde ettiği başarılar işgalcilerin Çanakkale bölgesinden çekilmelerini (10 Ağustos 1915) sağladı.
Albaylığa (Miralay) terfi eden Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal’in Türk milleti tarafından tanınmasına ve Millî Mücadelemizin önderi olarak benimsenmesinde de çok önemli etkisi olmuştu.

Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşı’nda Savaştığı Cepheler
C onkbayırı
A nafartalar
K ireçtepe
A rıburnu
S eddülbahir
ŞİFRE: CAKAS

Kafkas Cephesi (1916)
Çanakkale Cephesi’ndeki savaşların son bulması üzerine Edirne’deki 16. Kolorduya atanan Mustafa Kemal, Kolordusu’nun Diyarbakır’a gönderilmesi nedeniyle doğuya gitmiş cesaret ve kararlılığı sayesinden Ruslardan Bitlis ve Muş’u geri almayı başarmıştı.
Mustafa Kemal bu başarılarının ardından Tuğgeneralliğe
(Mirlivalık) terfi etti.





Suriye Cephesi (1917):
Mustafa Kemal Kafkas Cephesi’nden sonra Şam’da Yıldırım Orduları’na bağlı 7. Ordu Komutanlığı’na atandı. Görevi sırasında Alman komutanı ve Talat Paşa ile anlaşmazlığa düşmesi üzerine görevinden ayrılarak İstanbul’a dönmüş ve Veliaht Vahdettin ile 22 gün süren Almanya gezisine çıkmıştı.
Mustafa Kemal Almanya seyahatinden sonra 7. Ordu komutanlığına tekrar atandı ve Suriye’ye gitti.
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın (30 Ekim 1918) imzalanmasından sonra Liman Von Sanders’in yerine Yıldırım Orduları Komutanlığı’na getirilmiş (31 Ekim 1918) ise de Osmanlı yönetimince 7 Kasım 1918 de Yıldırım Orduları ve 7. Ordunun dağıtılması üzerine İstanbul’a dönmüştü.
30 Nisan 1919’da 9. Ordu Müfettişliği’ne atanarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.

Mustafa Kemal’in I. Dünya Savaşı’nda Savaştığı Cepheler

Ç anakkale Cephesi
ı
K afkasya Cephesi
ı
S uriye- Filistin Cephesi

ŞİFRE: ÇıKıS

Yorumlar

  1. Slaytlara ulaşmak istiyorum telefon ya da adres nedir ücretli sanırım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

2024- 2025 GÜNCEL TARİH DERSİ SLAYTLARI ve TYT KURS SLAYTLARI

2024- 2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNCEL DERS KİTAPLARINA GÖRE SLAYTLARIMIZ HAZIR BU SENE DEĞİŞEN TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİNE GÖRE HAZIRLANAN 9.SINIF TARİH KİTABINA UYGUM SLAYT HAZIRLADIK 9. SINIF TARİH KİTABI ETKİNLİK CEVAPLARI TARİH 9 SLAYTI ALAN HERKESE BEDAVA SAYFANIN ALTINDAKİ VİDEOYU İZLEMEDEN KARAR VERMEYİN YENİ MÜFREDATA UYGUN HARİTA+ GÖRSEL  + KODLAMA + ÖZET AKILLI TAHTA İLE % 100 UYUMLU HER ÜNİTE SLAYTI 100 SAYFANIN ÜZERİNDE OKUL İÇİN DERS SLAYTLARI + SEÇMELİ DERSLER AYT KURS SLAYTLARI + TYT KURS SLAYTLARI  SHOPİER TARİH KURSU SAYFAMIZDA HANGİ SLAYTLAR VAR? AYT TARİH TYT TARİH 9.SINIF TARİH SLAYTI 10.SINIF TARİH SLAYTI 11. SINIF TARİH SLAYTI 12. SINIF İNKILAP TARİHİ SLAYTI ORTAK TÜRK TARİHİ SLAYTI ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ SSLAYTI TÜRK KÜLTÜR MEDENİYETİ TARİHİ SLAYTI NASIL SATIN ALABİLİRİM? Slaytlarımızı Shopier/tarihkursu sayfamızdan satın alabilirsiniz. Tarih Kursu slaytlarımızı  SATIN ALMAK İÇİN TIKLA    WhatsApp / Telegram:...

11. SINIF TARİH 4. ÜNİTE | DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ | GÜNCEL TARİH DERSİ PDF İNDİR

  2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun. Bilgi Sarmal Tarih Zümresi olarak hazırladığımız ders notlarımızı sizlerle paylaşıyorum.  Tamamen mevcut müfredat kazanımlarına uygun, harita ve görsellerin bol kullanıldığı hem öğretmenin hem de öğrencinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bu notlar umarım amaca hizmet eder. Notların devamını sene içinde hazırladıkça paylaşmaya gayret edeceğiz. Aşağıdaki linkten Bilgi Sarmal Yayınları tarafından hazırlanan güncel 11. sınıf tarih dersi 4. Ünitesi olan DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ ünitesinin pdf ders notunu indirebilirsiniz.  Not: Bu pdf ders notları yayınevinin izni ile paylaşılmıştır. Ticari amaçla kullanmak ve içerikte değişiklik yaparak başka projelerde kullanmak yasaktır. İyi çalışmalar. DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ pdf indirmek için tıkla

10. SINIF TARİH 5. ÜNİTE | DÜNYA GÜCÜ OSMANLI (1453-1595) | GÜNCEL TARİH DERSİ PDF İNDİR

  2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun. Bilgi Sarmal Tarih Zümresi olarak hazırladığımız ders notlarımızı sizlerle paylaşıyorum. Tamamen mevcut müfredat kazanımlarına uygun, harita ve görsellerin bol kullanıldığı hem öğretmenin hem de öğrencinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bu notlar umarım amaca hizmet eder. Notların devamını sene içinde hazırladıkça paylaşmaya gayret edeceğiz. Aşağıdaki linkten Bilgi Sarmal Yayınları tarafından hazırlanan güncel 10. sınıf tarih dersi 3. Ünitesi olan BEYLİKTEN DEVLETE OSMANLI MEDENİYETİ  Ünitesinin pdf ders notunu indirebilirsiniz. Not: Bu pdf ders notları yayınevinin izni ile paylaşılmıştır. Ticari amaçla kullanmak ve içerikte değişiklik yaparak başka projelerde kullanmak yasaktır. İyi çalışmalar. 10. SINIF TARİH 5. ÜNİTE  DÜNYA GÜCÜ OSMANLI  (1453-1595)  pdf ders notunu indirmek için tıkla